Blog: Siliconen...wel of niet en waarom?

Siliconen, wel | niet & waarom?


Af en toe krijgen wij vragen over siliconen. Tijd voor opheldering!
  1. Waarom zitten er siliconen in producten?
  2. Zijn ze schadelijk voor onze krullen? Ze veroorzaken build-up, toch?
  3. Helpen siliconen tegen pluis?

Er zijn verschillende soorten siliconen, die zijn onder te verdelen in drie groepen; de wateroplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende siliconen. 
 
  • Wateroplosbare siliconen kunnen worden verwijderd met water.
  • Verdampende siliconen vervliegen snel na het aanbrengen van een product. Een verdampende silicone is er bijvoorbeeld alleen om het product makkelijker vloeibaar te maken. Deze siliconen kunnen dus geen kwaad. 
  • NIET-wateroplosbare siliconen daarentegen, veroorzaken build-up. Krullen worden er zwaar van, producten kunnen niet binnendringen en je hebt altijd een shampoo nodig MET sulfaten om ze uit te wassen. Sulfaten zijn slecht voor onze krullen omdat ze o.a pure zouten bevatten. Zout droogt uit en is dus funest voor krullen.

In de producten van Curls Control bevinden zich 2 soorten siliconen; de wateroplosbare en de verdampende:
  • PEG-12 Dimethicone is wateroplosbaar (waar PEG voor staat betekent oplosbaar)
Amodimethicone behoort officieel niet tot de wateroplosbare siliconen, maar deze is bijzonder in het feit dat het niet boven op zichzelf kan stapelen. Amodimethicone hecht zich aan beschadigde delen van het haar om het haar te beschermen en is met een sulfaatvrije shampoo uit te wassen.
Zowel Dimethocone als Amodimethicone creëren dus geen build-up en worden daarom beide beschouwd als wateroplosbaar. Met onze sulfaatvrije Cleanser zijn deze siliconen dus uit te wassen. Ze zijn toegevoegd aan onze producten omdat ze onze krullen beschermen. Ze leggen, daar waar nodig, een laagje om het haar om afbreken te voorkomen. Ze beschermen de krul tegen indringen van schimmels, houden het broodnodige vocht en de verzorgende producten in onze krullen vast tot aan de volgende wasbeurt. 

Siliconen helpen NIET bij het reduceren van pluis. De oorzaak van pluis is onvoldoende verzorging of door het gebruik van producten waar NIET oplosbare siliconen in zitten. Pluis krijg je onder controle door goede voeding, vocht geven en de juiste verzorging. Niet oplosbare siliconen veroorzaken pluis en indien het vochtig weer is gaat het plakken. 

 
▪️Wees LIEF voor je krullen en behandel ze met zorg
▪️Krullen zijn uniek en hebben andere zorg nodig dan stijl haar.
▪️Niet heet föhnen,
▪️niet droog kammen,
▪️af en toe een masker geven met de moisturizer (een “deep treatment”) en 
▪️niet 
in een katoenen handdoek om je hoofd draaien maar een hydrofiel doek zacht om je krullen slaan.